Έρευνα δείχνει ότι ίσως ο καφές μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα στο συκώτι σου.

Ερευνητική ομάδα από το Southampton της Αγγλίας, έκανε μια μετά-ανάλυση εννιά προηγούμενων μελετών, συγκεντρώνοντας δεδομένα από περισσότερους από 430.000 ανθρώπους. Αυτό που ανακάλυψαν, ήταν πως το να πίνεις δυο κούπες καφέ τη μέρα, σημαίνει πως έχεις 44% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσεις κίρρωση του ήπατος, μια αρρώστια που σχετίζεται άμεσα με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και σκοτώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Η κίρρωση είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία… Οπότε είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πιθανότητα εκδήλωσης της, ίσως μειώνεται με την κατανάλωση καφέ, που είναι ένα προϊόν εξαιρετικά δημοφιλές, φτηνό και ανεκτό (σ.σ. από τον ανθρώπινο οργανισμό)», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Oliver Kennedy σε ανακοίνωση του.

Εκτός από την κατάχρηση αλκοόλ, άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει κίρρωση του ήπατος, είναι η ηπατίτιδα, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και συσσώρευση πάχους στο συκώτι.

Σε όλες τις προηγούμενες αναλύσεις τις οποίες μελέτησαν οι ερευνητές – πλην μιας – φάνηκε ότι οι πιθανότητες για εκδήλωση κίρρωσης μειώνονταν, όσο αυξανόταν η καθημερινή κατανάλωση καφέ. Αν πίνεις τέσσερις καφέδες τη μέρα, οι πιθανότητες να πάθεις κίρρωση του ήπατος μειώνονται κατά 65%, άλλα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά δεν θα έχεις τρέμουλο από την καφεΐνη.

Περισσότερη έρευνα είναι σίγουρα απαραίτητη, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα του τύπου: «Έχει σημασία αν πίνω βρασμένο καφέ ή φίλτρου;», καθώς και «Τι ρόλο παίζει η κατανάλωση καφέ στις περιπτώσεις κίρρωσης που προκαλείται από διαβήτη;».

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες δεν ξέρουν καν ποιο συστατικό του καφέ είναι αυτό που προστατεύει το συκώτι, οπότε ίσως θα ήταν σοφό να συγκρατήσετε την διάθεση σας να γίνετε χάλια από ξίδια και μετά να πλακωθείτε στους καφέδες.

«Δυστυχώς, παρόλο που ο καφές έχει συγκεκριμένα συστατικά τα οποία έχουν αντί-οξειδωτικές και αντί-φλεγμονώδεις ιδιότητες, το να πίνεις μερικές κούπες καφέ δεν μπορεί να εξουδετερώσει τη χρόνια ζημιά που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ, η κακή δίαιτα, το υπερβολικό πάχος και η απουσία άσκησης», δήλωσε ένας από τους ερευνητές στη New York Post.

Ακόμα κι έτσι, ο καφές παραμένει το πρώτο πράγμα που παραγγέλνουμε κάθε πρωί και πλέον, θα αισθανόμαστε λιγότερες τύψεις αν φτάνουμε στις τρεις κούπες. Το μόνο μειονέκτημα: Μπορεί να μας χαλάσει τον απογευματινό φάρμακο-από-το-hangover ύπνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here