Πως θα κάνετε τον υπολογιστή σας ολοκαίνουριο

Ο υπολογιστής  με την πάροδο του χρόνου είναι ένας συσσωρευτής άχρηστων δεδομένων και σκόνης.

Είτε μαζεύει αρχεία που έχουμε κατεβάσει, είτε προγράμματα που τα χρησιμοποιήσαμε μια φορά, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός αυτός θα καταφέρει να βελτιώσει την επίδοση του υπολογιστή σας και την μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Ή μάλλον ακόμη καλύτερα όπως ήτανε πριν την εργοστασιακή του συναρμολόγηση.

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θα ασχοληθούμε και με την υλική υπόσταση του υπολογιστή.Λέγοντας αυτό θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τυχόν σκόνη στο εσωτερικό του υπολογιστή (μετά από χρόνια χρήση) θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Τι θα χρειαστείτε:

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε τα παρακάτω.

 • Έναν δίσκο εγκατάστασης των Windows (7,8,8.1,10) με τον κωδικό ενεργοποίησης αν απαιτείται και έναν CD/DVD player.
 • Εξωτερική πηγή αποθήκευσης των αρχείων σας την οποία θα μπορείτε να την αφαιρέσετε και να την εισάγετε στο τέλος της διαδικασίας.Δεν θα πρέπει να είναι ο δεύτερος σκληρός σας δίσκος ή ο SSD δίσκος και αυτό γιατί θα πρέπει να έχουμε και στο μυαλό μας ότι μπορεί το σύστημα να είναι μολυσμένο με κάποιον ιό ή Trojan και να μεταφερθεί εκεί εκ νέου.
 • Ένα σταβοκατσάβιδο με μύτη PH1 και PH2 για κάθε περίπτωση.
 • Θερμοαγώγιμη πάστα την οποία θα την τοποθετήσετε πάνω στον επεξεργαστή.

Ακολουθεί ο οδηγός σε 2 κομμάτια :

Καθαρισμός εσωτερικού (Hardware)

 1. Έχοντας τα παραπάνω θα πρέπει να βγάλετε όλα τα καλώδια του υπολογιστή που υπάρχουν στην πίσω μεριά και να τον ανοίξετε από τις βίδες που υπάρχουν στο πλάι.
 2. Μόλις έχετε οπτική θέα του εσωτερικού του κουτιού, θα πρέπει να αφαιρέσετε την μπαταρία του BIOS, τις μνήμη/ες Ram αλλά και την κάρτα γραφικών.
 3. Αφαιρέστε την ψύκτρα του υπολογιστή σας AMD/Intel με προσοχή όπως σύμφωνα με τους επίσημους οδηγούς της AMD και Intel αντίστοιχα. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε δύναμη γιατί υπάρχει περίπτωση η πάστα να έχει λιώσει και να έχει κολλήσει ανάμεσα στην ψύχρα και τον επεξεργαστή.Εννοείται ότι θα πρέπει να αφαιρέσετε και το καλώδιο.
 4. Καθαρίστε την προηγούμενη πάστα από την επιφάνεια του επεξεργαστή σας με ένα απλό πανί χωρίς νερό και αφαιρέστε τραβώντας προηγουμένως τον μοχλό.
 5. Επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός της ψύχτρας. Η καλή ψύξη του επεξεργαστή επιφέρει μεγαλύτερη επίδοση και λιγότερους βαθμούς γιαυτό θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο αέρας δεν μπουκώνει από τυχόν σκόνη.Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για παράδειγμα *χωρίς την κεφαλή φυσικά για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Σιγουρευτείτε ότι όλη η σκόνη έχει αφαιρεθεί.Τοποθετείστε εκτός υπολογιστή την ψύκτρα μαζί με τον επεξεργαστή.
 6. Καθαρίστε σχολαστικά το εσωτερικό του υπολογιστή και της κάρτας γραφικών με ένα πανί χωρίς νερό και μια ηλεκτρική σκούπα.
 7. Εφόσον είστε σίγουροι ότι κανένα εξάρτημα του υπολογιστή δεν περιέχει σκόνη τοποθετείστε τον επεξεργαστή με την θερμοαγώγιμη πάστα και την ψύκτρα του με τον αντίστροφο τρόπο που τους αφαιρέσαμε πιο πάνω.Αναζητήστε την περιοχή CPU Fan για να συνδέσετε το καλώδιο της ψύκτρας. Επίσης την κάρτα γραφικών.
 8. Τοποθετείστε τις κάρτες Ram.Προσοχή αν υπάρχει μονή κάρτα RAM (δεν συνιστώ μονή κάρτα RAM σε κάθε περίπτωση) τοποθετείστε την στην θέση DIMM1 που αναγράφετε επάνω στην μητρική.**Θα σας γλιτώσει από τυχόν προβλήματα στο μέλλον αν θελήσετε να εισάγετε επιπλέον RAM.
 9. Τελευταίο βήμα είναι να εισάγετε την μπαταρία του BIOS και να κλείσετε το κουτί. Σιγουρευτείτε ότι τοποθετήσατε τις βίδες και τα καλώδια που αφαιρέσατε στο βήμα 1.

Καθαρισμός Λογισμικού Software

 1. Εκκινήστε  τον υπολογιστή σας
 2. Πλοηγηθείτε στο BIOS με το αντίστοιχο κουμπί συνήθως (F1, F2, ή F3) και φορτώστε τις default ρυθμίσεις. Ενεργοποιήστε τυχόν λειτουργίες πχ AMD Turbo Core technology.\
 3. Μην αποθηκεύσετε, θα πρέπει να δηλώσουμε ακόμη το CD/DVD player ως πρώτη συσκευή για να κάνει Boot.
 4. Αποθηκεύστε τις δυο αυτές επιλογές.
 5. Το σύστημα θα κάνει επανεκκίνηση και η εγκατάσταση των Windows θα ξεκινήσει εφόσον πατήσετε κάποιο κουμπί όταν δείτε την παρακάτω οθόνη. \
 6. Εισάγετε τον κωδικό ενεργοποίησης των Windows και επιλέξτε προσαρμοσμένη εγκατάσταση (Custom). \
 7. Επιλέξτε καθέναν από τους δίσκους (αν έχετε παραπάνω από έναν) και πατήστε Διαμόρφωση και Διαγραφή.Υπάρχει περίπτωση να δείτε και κάποιο partition του κεντρικού δίσκου σας.Διαμορφώστε και διαγράψτε τα πάντα.\
 8. Επιλέξτε τον δίσκο που επιθυμείτε να κάνετε την εγκατάσταση.Ο υπολογιστής σας μπορεί να κάνει μερικές επανεκκινήσεις κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης.Σε περίπτωση που δείτε μαύρη οθόνη με μήνυμα (Press any Key to boot to CD/DVD) μην πληκτρολογήσετε τίποτα.
 9. Εφόσον εισέλθετε στα Windows μην προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις των Windows Update αλλά εκκινήστε τον εκ νέου. Πλοηγηθείτε στο BIOS και εισάγετε τον σκληρό σας δίσκο ως πρώτη συσκευή για να κάνει Boot.Αποθηκεύστε.
 10. Εγκαταστήστε  όλες τις ενημερώσεις των Windows.

Συγχαρητήρια o υπολογιστής σας είναι έως και 50% πιο γρήγορος και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θα πρέπει να έχει μειωθεί σημαντικά.

Για λεπτομέρειες ή προβλήματα που συναντήσατε με τον παραπάνω οδηγό επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω σελίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here