Ο Stephen Hawking έχει μια τέλεια συμβουλή για ανθρώπους με κατάθλιψη

Την περασμένη Δευτέρα ο διάσημος φυσικός γιόρτασε τα 76α γενέθλιά του. Θυμόμαστε όταν μίλησε για την κατάθλιψη στο Royal Institute του Λονδίνου, όπου έκανε έναν ποιητικό παραλληλισμό ανάμεσα στην ασθένεια και τις μαύρες τρύπες στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Είπε: «Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες του διαστήματος δεν είναι τελικά και τόσο μαύρες όσο φαίνονται. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που νομίζαμε μέχρι τώρα. Υπάρχει διέξοδος από αυτές και μάλιστα σ’ ένα άλλο, διαφορετικό σύμπαν. Αν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια μαύρη τρύπα, μην απελπίζεστε, υπάρχει διέξοδος

Φυσικά δεν μπορεί να ξεπεράσει κανείς την κλινική κατάθλιψη χάρη σ’ αυτή τη συμβουλή (χρειάζεται γιατρός για αυτό) αλλά μπορεί να δώσει ελπίδα σ’ όσους νομίζουν ότι τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Ο Hawking μίλησε ακόμα για το πόσο ευγνώμων είναι για τα επιτεύγματά του και όλα όσα κατόρθωσε στη ζωή του και ειδικότερα για την εμπειρία του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα από το 1963, όταν και διαγνώστηκε ως ασθενής.

«Αν και είχα την ατυχία να έχω αυτή τη νόσο, υπήρξα πολύ τυχερός με οτιδήποτε άλλο καταπιάστηκα. Είμαι τυχερός που ασχολήθηκα με τη θεωρητική φυσική σε μια τόσο συναρπαστική εποχή. Είναι μια από τις λίγες ειδικότητες που η παράλυση δεν αποτελεί εμπόδιο.

Είναι σημαντικό να μην εξοργίζεται κανείς, όσο δύσκολα κι αν γίνονται κάποιες φορές τα πράγματα, γιατί η ελπίδα χάνεται μόνο όταν χάνει κανείς την ικανότητα να γελάει με τον εαυτό του και με την ίδια τη ζωή.»

Πηγή: http://mikropragmata.lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here