Η δημοσιογράφος Clare Hollingworth

Hollingworth10 Οκτωβρίου 2017: το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Clare Hollingworth, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου 1911, στο Knighton, πλησίον του Λέστερ. 

Η Hollingworth, γόνος μιας μεσοαστικής οικογένειας, θεμελίωσε τη φήμη της και οικοδόμησε την καριέρα της πάνω σε μια λαμπρή αποκλειστικότητα: υπήρξε η πρώτη δημοσιογράφος που μετέδωσε την είδηση της έκρηξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Hollingworth, που απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2017, έχοντας πίσω της δύο γάμους και 105 χρόνια ζωής, υπήρξε μια από τις πλέον δραστήριες πολεμικές ανταποκρίτριες του 20ού αιώνα.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της στην Ανατολική Ευρώπη το 1939 και κατάφερε γρήγορα να αποκτήσει μεγάλη φήμη χάρη στην αποκλειστική είδηση περί συγκεντρώσεως γερμανικών στρατευμάτων στη γερμανο-πολωνική μεθόριο, που δεν ήταν παρά το προανάκρουσμα της μεγαλύτερης σύρραξης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Hollingworth, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του βρετανού γενικού προξένου, κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανία και να εντοπίσει, παρά τα μέτρα κάλυψης που είχαν λάβει οι ναζί, τα παρατεταγμένα γερμανικά τεθωρακισμένα που ήταν έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.

Ο γενικός πρόξενος, που δυσκολεύτηκε αρχικά να πιστέψει όσα του διηγήθηκε η Hollingworth, έσπευσε να αποστείλει ένα μυστικό μήνυμα στο Φόρεϊν Όφις, ενόσω η δημοσιογράφος ενημέρωνε τηλεφωνικώς τους υπευθύνους της Daily Telegraph.

Την επόμενη χρονιά η Hollingworth βρέθηκε για λογαριασμό της Daily Express στο Βουκουρέστι, προκειμένου να καλύψει την παραίτηση του βασιλιά Καρόλου.

Το 1941 στάλθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατάφερε να παρακάμψει την απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από γυναίκες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των Βρετανών στη Βόρεια Αφρική και να βρεθεί μαζί με τους άρρενες πολεμικούς ανταποκριτές στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή και πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να συγκρουστεί με το Στρατηγό Bernard Montgomery, που ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην παρουσία γυναικών στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στην κατοπινή περίοδο η Hollingworth έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι, στην Αλγερία, στο Βιετνάμ, στο Πεκίνο, στο Χονγκ Κονγκ. Το 1990 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της “Front Line”.

in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here